This is the bar area and is in the room closest to the lake. Some of the panel detail that Ken did is clearly visible here on the left.

Looking west towards the lake note the gorgeous VG Fir frame and panel work around all the doors and windows. This was all beautifully done by Ken Eneroth, owner of Premium Cabinets in Diamond Lake, Wa. Ken is a master craftsman and helped me do many of the custom made doors and drawer fronts and aided in the completion of the final product you are viewing.

Looking at the sink wall from the other way. Notice the book matched drawer fronts.

The sink wall cabinetry accommodates a pair of dishwashers.

A better look at all 2,978 quarter sawn end grain white oak blocks.

The lake end of the "guest's" island. It has a 13" overhang and a pair of book matched end panels.

Another look at the lake end of the island. Notice the darker reddish vein left of center in the top. It is about 8 inches wide. It was apparent as I was building the top that there were not going to be enough scraps to complete it so I had to use several complete boards that were all from the same tree and cut them up into little blocks. The color of these boards was distinctly more red that most of the other wood I had for the job so I arranged them in such a way as to yield the vein you see in the finished top.


The business side of the guest's island. There are 15 drawers 30" deep.

This shot shows the "guest's" island looking towards the lake.

The dark brown blocks are walnut scraps left from making the "Stickley" plugs.

This photo is looking south at the "Guest's" island. The top is 44" wide and 11 feet long.

I built it from quarter sawn white oak scraps left from all of the cabinetry and woodwork that I did for this job. The blocks are turned up on end so the quarter grain is highly visible. There are 2,978 individual blocks in it. Underneath, there is 60 feet of 1/4" by 1" steel inlaid, glued and bolted into the solid oak planks the blocks are glued to. Three massive corbels support the 13" overhang where guest will sit on 6 stools that I have been commissioned to build using the same "Stickley" motif. A 4th corbel is on the lake end.

The frig wall looking northwest. The open area right of the frig gets a beer tap system.

If you look carefully at the woodwork you will notice that everywhere possible I have done grain and pattern matching. For instance, look at the drawer fronts left of the frig. They were carefully cut and marked, then installed into the fronts the same way they were in the sheet. All of the solid wood pieces possible were also matched.

The cook's wall looking southwest.

The "Cook's Island" looking west towards the lake. In the far corner of the stone column above the cooktop and under the upper cabinet is a rollout coffee pot.


The other corner looking towards the mountain.

This shot of the "Cook's Island" is looking toward the mountain side of the project.


The cabinetry above the range hood covers the 12" ducting that vents out the back wall.

The uppers in the cooks area. The toaster goes in the left open area and the microwave goes next to it in the open area on the right.

We call this job "The Summer Kitchen".  It is the first section of a 55,000 square foot residence being built on 2000 acres in the Pend Orielle wilderness area north of Spokane at the very edge of a beautiful wilderness lake.  There are three rooms in this project area divided by large stone columns. The wood used is quarter sawn white oak with walnut pegs driven in to give the "Stickley" accent. This photo and the next few to follow show the cooks area.


                                    The base cabinets with a 60" Viking range.

Job of the Year


A note about "Job of the Year".  I just completed this job and was so excited about getting the pictures on my site that I thought I would apologize in advance for some of the clutter shown in a few of the photos. Also, there is still work to be done by other trades and the owner has not moved in yet so "at risk" is show you my latest "big one".

The grille in the service panel is to allow cool air in at the bottom. The top of the cabinet has no top but is open to allow warm air to escape. Components in this cabinet generate considerable heat so this cabinetry was designed to address that.

This shot looks the other way towards the family room from the mudroom hallway. The bench on the left is to sit on to take off your wet and muddy boots. You then put them in drawers with plastic liners under the bench to keep them out of the passage way. The shallow cabinet in the background is a cover for the electrical service subpanel for this part of the house. The deeper cabinet is for storage.

All of the drawers were made from 5/8" baltic birch finished inside and out with conversion varnish. They were all dovetailed and mounted on soft close slides. There were 64 drawers in this project, not including the 2 bathrooms I did as part of this job.

A better look at the guest's side of the island.

Note the olde world Shaker style crown molding. Ken & I custom made this molding to look just like the moldings that the Shakers used to make.

I took this photo to show the intense attentional to detail that I give my work. If you look at the seam between the two drawer fronts you will notice that the walnut pegs in the edge of the bench top are centered on this seam. Then observe the joint between the two middle top planks that have a single peg on the left and 2 pegs on the right. The seam between these planks and the seam between the drawer fronts align perfectly. The next photo shows more of this.

A better shot of the mudroom bench.

This shows the hallway entrance between the kitchen and the family room. To the right is the family room with a large stone fireplace and a giant TV above it. The open area at the bottom of this photo is for firewood.Behind the doors at the top is a large area for all of the electronics components for the family room video and audio.